Poti slabi mancand alimente cu „calorii negative?”
Slabesti mancand alimente cu calorii negative! OARE? Hai sa fim carcotasi din nou si sa vedem cat este adevarat din aceste afirmatii…:)
Ati auzit probabil deja de ideea ca unele alimente ar avea “calorii negative”. Cei care spun asta nu contrazic faptul ca orice aliment are calorii, ci sustin ca in anumite cazuri, organismul ar consuma mai multe calorii cu digestia unui aliment decat numarul de calorii pe care il aduce respectivul aliment in ecuatie. Sunt incluse aici unele legume si fructe, cum ar fi telina sau grapefruit-ul. De aici ideea ca mancand telina, de exemplu, consumi calorii in loc sa adaugi. Conceptul “a prins” si au existat chiar procese in urma carora producatori celebri din industria alimentara au fost nevoiti sa-si retraga afirmatiile ca unele din produsele lor au aceste proprietati “magice” – vezi aici:
http://www.cspinet.org/new/201008171.html
Recunosc ca ideea de “guilt-free, results-generating eating binge :)” este mai atractiva decat efortul de a controla ceea ce mananci, dar cel putin eu, in mai mult de 12 ani de cand intalnesc regulat oameni care vor sa slabeasca greutatea, nu am intalnit pe cineva care sa-si fi controlat eficient pe termen lung greutatea prin acest concept. But that’s just me.
Am incercat, asadar, sa caut dovezi stiintifice, studii care au validat acest concept de calorii negative, dar nu prea am avut noroc. Din nou, observ aceeasi tendinta de a se propaga anumite informatii pe retelele sociale fara o simpla verificare – la fel ca in cazul dicutiei legate de proteina din broccoli – uite aici – https://www.eslabire.ro/broccoli-vs-beef-cine-are-mai-multa-proteina/.
Exista o metoda stiintifica de masurare a ‘costului caloric” al mancarii. Aceasta metoda (calorimetrie) presupune introducerea unei persoane intr-o camera speciala, unde, prin monitorizarea multor parametri, se constata cata energie se degaja atunci cand subiectul mananca.
Nimeni nu a facut un experiment in care persoana sa manance doar un telina, dar s-au facut studii pe anumite categorii de nutrienti.
Aici se arata ca, in coditiile unei alimentatii sarace in grasimi proteina din carne a generat cel mai mare efort caloric pentru digestie, urmata de proteina din soia si mai apoi de carbohidrati.
Din acest studiu a reiesit ca fibra adaugata in alimentatie tinde sa creasca satietatea dar scada efortul digestive si consumul calori asociat digestiei.
Avand in vedere ca telina este mai mult fibra si apa (lucru care explica si faptul ca are putine calorii) exist cel putin indicii temeinice ca, datorita fibrei, telina nu produce o crestere a arderilor, ci dimpotriva.
Alte surse interesante de informatii pe subiect gasim aici:
http://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-1-5
In concluzie, nu mi-as baza eforturile de a slabi pe consumul de alimente “cu calorii negative”. O alimentatie echilibrata, care sa contina un raport corect de macronutirenti si un aport calitativ de calorii, ramane cheia obtinerii de rezultate in acest domeniu. Nu inseamna insa ca alimentele despre care se spune ca ar avea calorii negative sunt nesanatoase. Dimpotriva, multe dintre ele sunt din categoria legumelor sau fructelor slab calorice, cu un aport bun de vitamine si fibre, si sunt necesare in dieta zilnica. Mancati deci, telina si broccoli, dar nu “mese de telina” sau “mic-dejun de grapefruit” si nici sa nu va asteptati ca adaugand telina la masa de pranz sa topiti ca prin farmec calorii.
Pentru solutii verificate de control al greutatii, da-ti-mi un semn! 🙂
Manu
0722452020
manu_paun@yahoo.com