Merg la sala, vreau sa slabesc…3 pericole si 3 solutii

Dorinta de a slabi si diFit womansponibilitatea de a face sport sunt cu siguranta compatibile una cu cealalta. Miscarea te ajuta sa arzi calorii, deci solutia pare simpla.

Cu toate acestea, un numar destul de mare de persoane nu obtin rezultatele pe care si le doresc prin aceasta metoda. De ce? Un raspuns posibil este ca de multe ori ignoram sau calculam imprecis impactul pe care alimentatia si nutritia il au asupra rezultatului final.

Sa intram putin in detalii:

  1. ”You can’t out-train a bad diet”. Realitatea e ca nutritia conteaza mai mult decat pare. Caloriile arse intr-un antrenament de intensitate si durata scurta sau medie pot fi relativ usor “acoperite” prin alegeri alimentare mai putin fericite.
  2. Slabirea nu ar trebui sa fie un scop cu orice pret, ci ar trebui sa tintim la mentinerea sau cresterea masei musculare si la scaderea grasimilor. Pentru asta, cand facem sport, recuperarea nutritiva corecta dupa efort este esentiala.
  3. Un program prea intensiv de exercitii fizice, necorelat cu nivelul de fitness al persoanei, poate duce la accidentari, supraantrenament (epuizare) si supra-alimentare.

 

Cateva solutii:

  1. Imaginati-va ca nu ati avea la indemana sportul pentru a slabi. Nu-i asa ca ar trebui sa va concentrati mai cu grija asupra alimentatiei? Alcatuiti un program personalizat de alimentatie, tinand cont de necesarul caloric si nutritiv zilnic, care sa va duca la o slabire sanatoasa (ignorati sportul la acest puct). De exemplu, daca pentru mentinere aveti nevoie de 2500lcal pe zi, tintiti la 2000kcal/zi din mese/gustari pentru a slabi treptat si sanatos. Consultati un specialist pentru a determina aceste valori in mod personalizat.
  2. Acum adaugati in ecuatie sportul. Mergeti la sala zilnic? Ardeti in medie 300kcal, de exemplu? (si aici cereti ajutorul, s-ar putea sa aveti “surpriza” sa ardeti mai putie calorii decat credeti la o sedinta). Atunci introduceti imediat dupa finalul antrenamentului, o “masa” rapida, usor de asimilat, cu proteine si carbohidrati. In acest fel, veti ajuta organismul sa se refaca si nu veti pierde masa musculara. Veti “slabi” imediat, prin sport, in acest fel? NU neaparat, veti slabi mai degraba din echilibrul caloric corect de la punctul 1, dar prin sport urmat de refacere veti acceelera rata metabolica din ziua respectiva.
  3. Adaptati programul de antrenament la conditia fizica si restrictiile pe care le aveti in prezent. Constanta este mai important decat cantitatea, si orice crestere a efortului trebuie sa se faca treptat. Nu exista “quick fixes”.

Iti urez succes!!!

PS: daca doresti, putem stabili impreuna un program nutritional adaptat la regimul tau de antrenament. Da-mi un telefon la 0722452020!