De ce mancam mai mult decat ne trebuie?

Celor mai multi dintre noi ne place sa credem ca noi controlam cat de mult mancam. Credem ca organismul o sa ne spuna cand s-a saturat si ca, dupa ce am terminat de mancat, putem estima corect cat de mult am mancat.

Insa ceea ce credem noi este departe de a fi adevarat. “Cercetarile arata ca anumiti factori externi ne pot impinge sa punem pe farfurie si apoi sa mancam mai mult decat avem nevoie” afirma Luigi Gratton, M.D., vice-presedintele pentru afaceri medicale al Herbalife. “Farfuriile din ce in ce mai mari – chiar instrumentele cu care te servesti la masa, care sunt din ce in ce mai mari – pot sa favorizeze supraalimentarea.” Intr-un experiment 1in cadrul caruia subiectii se puteau servi singuri cu inghetata, cei care au avut la dispozitie boluri si linguri mai mari au mancat cu 57% mai multa inghetata decat ceilalti.

Cu alte cuvinte, cat de mult vom manca se decide inca inainte de prima inghititura. Realitatea este ca avem tendinta de a manca atat cat ni se pune in fata – mult sau putin. Fie ca e vorba de o portie supradimensionata la un fast-food, sau de o portie mica la un restaurant sofisticat, ne declaram in general multumiti cand am terminat de mancat tot din farfurie. In loc sa permitem stomacului nostru sa decida, consideram ca masa a luat sfarsit cand s-a golit castronul.

Primul pas pentru a controla cat intra in stomac este sa controlezi cat de multa mancare ajunge pe farfurie. Dar sunt si alte elemente care pot declansa supraalimentarea. Mirosirea sau  vederea unui tip de mancare – fie ca e vorba de mirosul painii proaspat coapte sau de a pune ochii pe gogoasa ramasa in bucatarie, la serviciu, poate declansa dorinta de a manca, chiar daca nu ne este foame. Iata cum puteti prelua controlul:

  • Folositi lingura, nu lopata – poate parea amuzant, dar functioneaza – daca veti utiliza farfurii mai mici si pahare inalte, subtiri, veti avea senzatia ca este mai multa mancare pe farfurie si mai multa bautura in pahar. De asemenea, folositi tacamuri  mai mici – serviti-va cu lingura, nu cu lopata.
  • Cumparati varianta mai mica – pe masura ce ambalajele devin mai mari, si portiile au tendinta de a creste corespunzator. Desi poate o sa vi se para ca faceti economie cumparand cutia de cereale mai mare in loc de versiunea mai mica, studiile arata ca veti manca portii cu pana la 20% mai mari daca alegeti sa cumparati cantitatea mare “la promotie”. Alegeti produsul in varianta celui mai mic ambalaj.
  • Eliminati tentatiile dulci. Faceti in asa fel incat accesul la mancarea nesanatoasa sa fie cat mai dificil. Cel mai probabil nu va veti apuca sa gatiti prajiturele de la zero cand va apuca pofta, insa daca aveti mereu in casa unele cumparate din oras va veti lupta in permanenta cu tentatia. Eliminati punga cu bomboane de pe birou si prajiturelele de pe masa din bucatarie si inlocuiti-le cu un bol cu fructe.
  • Combinati mancarurile, dar nu prea mult – Studiile arata ca veti manca mai mult daca exista o mare varietate de feluri pe farfuria dumneavoastra, deoarece varietatea stimuleaza papilele gustative, mentinand apetitul ridicat. Este ok sa serviti un amestec de legume si fructe cu putine calorii, dar daca participati la un bufet sau la o cina bogata in familie, limitati-va la un numar mic de tipuri de mancare pe farfurie.
  • Incercati un shake – Mancati un shake proteic la micul dejun sau la pranz. Preparat cu o cantitate bine stabilita de lapte, shake proteic si fructe, acesta e o solutie foarte comoda de a controla marimea portiilor. Adaugati cuburi de gheata si amestecati pentru a creste volumul fara a adauga calorii, apoi turnati-l intr-un pahar inalt si bucurati-va de un gust excelent.

1Wansink, Brian, Koert van Ittersum, and James E. Painter (2006), “Ice Cream Illusions: Bowl Size, Spoon Size, and Self-Served Portion Sizes,” American Journal of Preventive Medicine, 31:3 (September), 240–243.

Nota: Informatia din acest post este preluata de pe site-ul oficial Herbalife http://www.herbalife.com