Broccoli vs Beef – cine are mai multa proteina? :)

Broccoli vs. BeefE pe bune?

Am vazut in mod repetat pe retelele de socializare comparatia de mai sus, conform careia s-ar parea ca broccoli are mai multa proteina decat carnea. Sa fie oare adevarat?
Aflam asadar din comparatia propagata in special de cei care adopta stilul de viata vegan si vegetarian ca la 100kcal, broccoli contine 11.2g de proteina, pe cand carnea doar 6.4g. Fara a intra in “razboiul” dintre adeptii unui curent sau al altuia, am vrut totusi sa inteleg mai bine cum stau lucrurile.

O prima observatie tine de sursa datelor, care nu este indicata precis. De aceea, am accesat baza de date publica a Departamentului American al Agriculturii (USDA), disponibila la adresa http://ndb.nal.usda.gov/. Acolo, broccoli pare sa fie creditat cu un continut ceva mai redus de proteine – undeva in jurul valorii de 8.5 g de proteine la 100Kcal.

Pentru a evita subiectul “conspiratii anti-legume” (mai ales ca-mi plac legumele :)), am lucrat cu valorile care circula pe Facebook, si am incercat sa traduc informatia referitoare la 100Kcal intr-o masura mai usor de perceput, si anume 100g. Deoarece 100g de broccoli au 34kcal, rezulta ca 100kcal de broccoli provin din 300g de produs. Daca vrem sa obtinem, de exemplu, 20g de proteina din broccoli, la 11.2g/100kcal, va trebui sa mancam 535g de broccoli!!! Comparativ, 20g de proteina din vita provin din aproximativ 165g de carne de vita.

Din perspectiva sutei de grame, este evident ca exista mai multa proteina in carne decat in broccoli si este in consecinta mai usor sa ne luam proteina din carne decat din broccoli.

Sa nu ma intelegeti gresit. Imi place broccoli, cred ca este un aliment nutritiv, cu un continut ok de proteine si nu vine la pachet cu dezavantajele carnii (continut ridicat de grasimi animale, si nu numai). In acelasi timp, proteina din carne de vita este mai eficienta din punctul de vedere al profilului de aminoacizi si al asimilarii acestora (vezi scorul PDCAAS aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Protein_Digestibility_Corrected_Amino_Acid_Score).
Si daca tot vorbim de scorul PDCAAS, exista alte plante, cum ar fi soia, care constituie o sursa mult mai buna de proteine decat broccoli.

Haideti deci, sa nu cadem in capcana de a ne baza alimentatia pe informatii neverificate, indiferent cat de convingatoare par la prima vedere!

In rest, toate bune, eu va las si ma duc sa mananc niste carne de vita cu broccoli!

Manuel Paun
0722452020